الزامات و پیش نیازهای تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین!
- شناسه خبر: 7312
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۵ بهمن ۱۴۰۰ ساعت ۲۳:۰۹
- بازدید : 554 بازدید
- نویسنده: مدیر سایت
شیوابیان-یاداشت،مسعود کوهی،ماهیت اصلی تبدیل شعار سال به واقعیت عینی و ملموس در جامعه صرفا پول پاشی و هزینه کردهای بدون اعتبارسنجی نیست!
آنچه که بایستی در این موضوع بدان توجه ویژه ای داشت بحث منابع انسانی جوان و متخصص و ترغیب جامعه به پذیرش فرهنگ دانش بنیانی و حمایت های اصولی و پیگیرانه از سمت دستگاه های متولی این حوزه است.متاسفانه در سال های اخیر شاهد برخی اقدامات غیر تخصصی و حمایت های ِغیر کارشناسانه در این حوزه بودیم و گاها مفهوم دانش بنیانی با کسب و کارها و واحد های تولیدی سنتی اشتباه گرفته شد و مبالغ قابل توجهی به این واحد ها تزریق شده که عملا هیچ تاثیری در ارتقاء سهم ارز آوری و توسعه زیست بوم فناوری استان نشده است.لذا امیدوارم امسال مکانیزمی برای رصد تحقق این شعار با توجه به محوریت دانشبنیان بودن آن وجود داشته باشد. اگر دانشبنیان حل شود، تولید حل خواهد شد و اگر تولید حل شود، اشتغال هم به نتیجه خواهد رسید. نکته کلیدی رهبری معظم انقلاب برای استفاده از جوانان تحصیل کرده و اینکه آنها به چه سمت مسائل علمی، تحقیقی، پژوهشی و تجاریسازی تحقیقاتی که دارند سوق دهیم، است.
اقتصاد دانشبنیان اقتصادی است که در آن تولید، توزیع و استفاده از دانش، منبع اصلی رشد و ایجاد ثروت است. توجه به نقش دانش در اقتصاد و رشد اقتصادی، موضوع جدیدی نیست و در نظریات اقتصادی گذشته نیز، دانش و فناوری همواره مبحث مهمی در نظریات مربوط به رشد اقتصادی بوده است؛ اما چیزی که امروزه آن را متمایز میکند نقش حیاتی دانش در توسعه اقتصادی است. بر این اساس در اقتصاد دانشبنیان، سیاستهای دولت بهویژه سیاستهای مربوط به فناوری، صنعت و آموزش، مستلزم توجه بیشتری بوده و سیاستهای دولت باید به نحوی باشد که همکاری بین دولت، صنعت و دانشگاه را نهادینه کند.
توسعه اقتصاد دانشبنیان بهعنوان یکی از بندهای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی مدنظر سیاستگذاران توسعه کشور قرار گرفته است. در این زمینه ورود نهادهای سیاستگذار اقتصادی مانند سازمان برنامهوبودجه کشور، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد بیشترین اهمیت را دارد. نهادهایی مانند معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور که متولی مباحث تجاریسازی و ساماندهی در این حوزه نیز هست و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بهعنوان نهادهای متولی توسعه علمی زیرساختهای توسعه دانشبنیان را فراهم میکنند. لذا لازم است تا برنامه پژوهشی کاملی در این زمینه شکل گرفته و برای سیاستگذاری و برخی اقدامات عملی مورداستفاده قرار گیرد.
ما در بحث دانش بنیان میدانیم، آن چیزی که مدنظر قرار گرفته، همافزایی علم و ثروت یعنی وسعت اقتصاد دانشی، تحقق اهداف علمی و اقتصادی، تجاریسازی نتایج تحقیق و توسعه در حوزه فناوریهای برتر با ارزش افزوده فراوان است. چه زمانی این شعار تحقق پیدا میکند؟ آیا بدون حضور شرکت های تخصصی و جوانان خلاق این شعار عملیاتی میشود؟ بدون شک در صورت عدم حضور منابع انسانی متخصص در نهادهای حمایتی و همچنین مراکز و شرکت های فناور این امر میسر نخواهد شد و لازمه این توسعه پای کار آمدن تمامی افراد و اشخاص متخصص و در واقع یک بسیج عمومی در این حوزه هست.