جلوههای اهمیت آموزش شهروندی در بحرانها
- شناسه خبر: 2581
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۱ بهمن ۱۳۹۹ ساعت ۰:۳۲
- بازدید : 751 بازدید
- نویسنده: رشید عبدالحسینی
یادداشت- پیک سوم کرونا به هر طریقی که بود با روند نزولی رو به رو شده است؛ هر چند سختی ها و تلخی های مسیر بسیار طاقت فرسا بود اما درس هایی نیز از دل این دشواری ها آموختیم.
شاید هیچ گاه به این اندازه نمی توانستیم درک کنیم که ” وَبَشِّرِ الصَّابرِینَ الَّذینَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِیبَهٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ ” . صبر بر مصیبت اگر برای رضای خداوند باشد ؛ این صبر با جلوه هایی مثبت متجلی می شود.
انسان دائماً در حال آزمایش است . قاعده جهان هستی برای انسان محوریت آزمایش بوده و آدمی هیچ گاه به حال خویش رها نمی شود . این عالم بر اساس نظم شکل گرفته است . نظم هستی ایجاب می کند که انسان ، مصداق ” لا یفتنون ” نباشد .
پس نگاه این چنینی به بحران ها می تواند راهگشای صبوری بر تلخی ها در مواقع بحران ها باشد . انسان دائماً در حال آزمایش است و او باید در برابر رنج ها صبوری به خرج دهد . این نگاه بنیادین ما از جنبه های معرفتی به نگرش در رابطه با بحران هاست .
کرونا در طول یک سال با سه پیک خود نمایی کرده است . این ویروس هر چه که باشد ما را به یاد خویشتن خویش انداخته است . شاید دیگر یادمان رفته بود که باید دمی را با خانواده بیاساییم . ای بسا گوشی و بسترهای مجازی زندگی های ما را مشابه ” تَحْسَبُهُمْ جَمِیعًا وَقُلُوبُهُمْ شَتَّىٰ ” کرده بود . جمع هایی شده بودیم که قلب هایمان داشت از هم فاصله می گرفت .
پس از کرونا آموختیم ، در حال آزمایش هستیم ، در تمامی آزمایش های هستی صبوری لازم است و در همه حال ضروریست تا همدلی را اسوه ی زندگی اجتماعی قرار دهیم .
” همدلی از همزبانی بهتر است ” را در خلال سختی های کرونا آموختیم. جنوب کشور نگران شمال بود ، شمال نگران جنوب و… این حجم از همدلی غلیانی از احساس و انفجاری از عاطفه ها را به نمایش گذاشت.
آموزش مدیریت های شهروندی حقیقتاً چیزی جدای از این ها نمی باشد. ای بسا بشود ادعا کرد که تمام تجربه ام از آموزش شهروندی این است که این رویه در جامعه جاری شود که شهروندی در پی تضییع حق شهروند دیگر نبوده بلکه برای بهبود کیفیت روابط اقدام شود.
زحمت کارکنان بهداشتی به هیج وجه قابل اغماض نبوده، لیکن در پیک سوم آنچه که نمود قابل توجهی برای عامه جامعه داشت ، آموزش های شهروندی بود که از طرق مختلف به جامعه تزریق شد.
از طرفی طرح موفقیت آمیز غربالگری شهید سردار سلیمانی ضلع دیگر موثر بر فائق آمدن بر پیک سوم کرونا می باشد. این طرح غرور ملی ایرانیان را احیا کرد و موجب افزایش خود باوری در بین مردم شد.
زحمات پرسنل بهداشتی ، آموزش های شهروندی و طرح شهید سلیمانی توامان باعث فروکش کردن کرونا در پیک سوم شد. اما جا دارد برای اینکه از رسیدن به پیک چهارم خود داری و پیشگیری کنیم، همچنان آموزش های شهروندی را در اولویت برنامه های فرهنگی خود قرار دهیم که در این راستا می طلبد، تمامی متولیان فرهنگی با عزم همگانی پیش آیند و برای این مهم همت گمارند.