سالانه چند تن گندم برای سبز شدن سفره هفت سین نابود می شود؟
- شناسه خبر: 6928
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ ساعت ۲۲:۵۹
- بازدید : 937 بازدید
- نویسنده: مدیر سایت
یادداشت-شیوابیان-امین گلی کلانپا،کارشناس ارشد مهندسی شیمی خاک
کاشت سبزه برای سفره هفت سین یکی از آداب قدیمی نوروز به شمار میآید که این سنت هر ساله موجب از بین رفتن چندین تن گندم از چرخ طبیعت و روانه شدن آن به پارکها و جویهای آب میشود که میتوان به جای گندم از روشهای جایگزین برای تهیه سبزه استفاده کرد.
با نزدیک شدن به ایام نوروز خانوادهها در صدد تهیه اقلام سفره هفت سین خود از سمنو و سنجد گرفته تا ماهی قرمز و سبزه هستند. اما این سبزه شاداب اتفاق تلخی را برای استراتژیکترین محصول کشاورزی رقم میزند، چرا که اگر هر یک از ۲۶ میلیون خانوار ایرانی حدود ۳۰۰ گرم گندم برای سبزه سفره هفتسین خریداری کنند، در واقع بیش از ۷۸۰۰ تن گندم به سبزه و بعد از چند روز به زباله تبدیل میشود.
البته اگر بخواهیم میانگین قیمتهای داخلی، خارجی و نرخ خرید تضمینی گندم را برای ارزشیابی این میزان گندم ضایع شده در نظر بگیریم، میتوان گفت: به طور متوسط هر ۳۰۰ گرم گندم حدود ۳۰۰۰ تومان در بازار مصرف به دست مردم میرسد و اگر بر این اساس قیمت میزان گندم مصرفی سفره هفتسین ایرانیان را محاسبه کنیم در واقع ایرانیان در ایام نوروز هر سال ۷۸ میلیارد تومان هزینه روی دست بخش کشاورزی میگذارند.
در حالی که میتوان به جای گندم از دیگر گیاهان برای سبزه سفره هفتسین استفاده کرد یا حتی به گفته کارشناسان میتوان به جای دور انداختن و آلودهکردن محیط زیست آن را در فضاهای تعیین شده بکارند تا شاید فرهنگسازی برای توسعه فضای سبز باشد و یا به عنوان علوفه دامها از آن استفاده شود.
به نظر میرسد هزینههای هنگفت این چنینی برای زنده نگاه داشتن رسوم قدیمی کار منطقی و عاقلانهای نباشد، زیرا این میزان هزینه برای تهیه سبزه سفره هفتسین میتواند به افراد بیبضاعت با نزدیکی به شب عید اختصاص داده شود و یا این هزینه با کاشت سایر دانههای سبز، چون لیمو، نارنج، عدس و . . . به حداقل ممکن برسد.
حال با این اوصاف باید فرهنگ سازی لازم برای جلوگیری از هدر رفت چندین تن گندم صورت گیرد و روشهای دیگری برای سبز کردن سفره هفت سین جایگزین کرد و در این بین حتی میتوان به کاشت نهال برای تقویت طبیعت نیز اشاره کرد.