قدرت گرفتن طالبان در افغانستان را می توان از تهدید به فرصت تبدیل کرد
- شناسه خبر: 4074
- تاریخ و زمان ارسال: ۶ آذر ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۲۸
- بازدید : 500 بازدید
- نویسنده: مدیر سایت
به گزارش شیوابیان: اکبرجهانی سردبیر بازتاب پیام
طی ماه های اخیر ، تحولات و تحرکات نظامی گروهی تندرو به نام 《طالبان》 در همسایگی شرقی ایران ، تمام توجهات جهان را به خود معطوف کرده بود، آمریکا که این گروه را در لیست گروه های خطرناک و تروریستی خود قرار داده بود، و ظاهراً سالها با این گروه در نبرد بود، در مواجهه با پیشروی های برق آسای طالبان، و با تصرف ولسوالی ها به ویژه کابل، پایتخت افغانستان، بهانه بسیار خوبی به دست آورد تا با فرار از این کشور، خود را از مهلکه ی باتلاقی به نام افغانستان، خود را نجات دهد.
* گروه طالبان که خود را گروهی اسلامی دانسته و هدف از تصرف کامل افغانستان را برپایی عمارت اسلامی عنوان کرده است، برخلاف عده ای ساده اندیش که در تحلیل های خود ، از این گروه تندرو ، تصویری داعش وار ترسیم کرده و قدرت گرفتن طالبان را تهدیدی بر امنیت ملی ایران می دانند، سخت در اشتباهند.
گروه طالبان که اکنون می توان از واژه حکومت طالبان برای این گروه استفاده کرد، برخلاف باورهای ساده لوحانه عده ای از بزرگواران اهل تحلیل، گروهی هستند که از مدت ها پیش ، برنامه تصرف کامل افغانستان را هم در میدان و هم در دیپلماسی دنبال می کردند.
مذاکرات پشت پرده در قطر و برخی از کشورها که هنوز نامی از آنها برده نشده است، نشان می داد که اتفاقی در منطقه رخ خواهد داد. طالبان نه تنها قبل از تصرف کامل افغانستان با دولت وقت کابل به توافق رسیده بود، بلکه هم با آمریکا، هم با ایران و هم با پاکستان و هم با برخی دیگر از بازیگران بین المللی دنیا در منطقه ، به توافق و تفاهم رسیده بود. طالبان در واقع بسیار هوشمندانه ، با تغییر رفتار خود هم در میدان و هم در دیپلماسی، ضمن باج گرفتن از آمریکا، به آنها بهانه داد تا خود را از باتلاق خودساخته افغانستان نجات دهند.
سخن در این باب بسیار است اما موضوع اصلی بحث ما این است که قدرت گرفتن گروهی افراطی در همسایگی شرقی کشورمان، که سبقه ذهنی بسیار بدی از آنها در ذهن مردم ایران وجود دارد و هنوز هم به شهادت رساندن دیپلمات های ما توسط این گروه ، از یاد ایرانیان نرفته است، چه فرصتی می تواند در اختیار ما بگذارد؟؟؟!!!!
همه می دانیم که این طالبان ، طالبانی نیست که با رسیدن به قدرت و با چشیدن طعم شیرین آن، به جنگ با همسایگان خود روی آورد. گام نخست این گروه تثبیت حاکمیت خود در عرصه داخلی و بین المللی است. رایزنی های سیاسی طالبان با ایران ، پاکستان و … نشان می دهد که این گروه در حال مذاکره برای بقای خود در قدرت است.
حداقل بهره ای که ایران از طالبان می تواند ، ببرد، این است که نسبت به خرید تجهیزات پیشرفته نظامی و الکترونیکی برجای مانده از آمریکایی ها را از این گروه خریداری کرده و با مهندسی معکوس، نسبت به پیشرفت تکنولوژی و بروز رسانی تجهیزات نظامی کشورمان اقدام کنند.
همچنین ایران می تواند قبل از ورود دیگر بازیگران منطقه ای به افغانستان ، به جهت اشتراکات فرهنگی ، سیاسی، اجتماعی و… منافع راهبردی خود در افغانستان را دنبال کرده و از حیث تقویت ساختارهای دفاعی، نظامی خود، بخش اعظمی از مشکلات امنیتی خود با این کشور که عمدتاً ناشی از حضور و تاثیرگذاری نیروهای فرامنطقه ای در افغانستان بود را حل و فصل کند.
ادوات و جنگ افزارهای پیشرفته ای که هم اکنون گروه طالبان از نیروهای خارجی به غنمیت گرفته است، می تواند بخش بزرگی از معامله ما با این گروه باشد. چرا که اگر ما با در نظر گرفتن منافع ملی خود، دست به معامله نزنیم، گروه های افراطی مثل داعش و نیروها و سازمان های خودسر ضد بشر، به احتمال بسیار زیاد، در پی تصاحب آن برخواهند آمد.