گردو خاک یا ذرات معلق؟
- شناسه خبر: 11488
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۶ اسفند ۱۴۰۱ ساعت ۱۵:۴۲
- بازدید : 260 بازدید
- نویسنده: سردبیر
به گزارش شیوابیان، پدیده طوفان اردبیل در روز گذشته همه ما را حیرت زده کرد هر چند این پدیده با این شدت و قوت قابل پیش بینی نبود اما وضعیت مشابه این پیشتر توسط کارشناسان امر هشدار داده شده بود. این اتفاق طبیعی که قطعا عوامل انسانی در آن بیشترین تاثیر را داشته پیش از ارایه هر پاسخ شتابزده ای توسط مسوولان امر نیازمند یک اطلاعات جامعی است که از نمونه برداری های احتمالی انجام شده توسط کارشناسان اداره هواشناسی و محیط زیست انجام گرفته هرچند این احتمال نیز وجود دارد که اصلا هیچ نمونه برداری انجام نشده و اطلاعات ارایه شده بر پایه حدس و گمان های کارشناسی بوده است.
در مرحله دوم این اطلاعات باید پایش و تحلیل شود و از طریق میزان مواد تشکیل دهنده این ذرات و حتی قطر آنها بتوان تشخیص درستی از منشاء این گردو غبار یا ذرات معلق به مردم و مسوولان ارایه داد تا هم صورت مساله برای ارایه پاسخ مشخص شود و هم مردم استان را با حجمی از اطلاعات غیرشفاف روبه رو نکرد و باعث سردرگمی افکار عمومی نشد.
در مرحله سوم و بعد از پیدا شدن منشاء این طوفان اگر قطر ذرات ۱۰ میکرون و بالاتر از آن باشد و منشاء آن داخل استان معین گردد نگرانی ها از عواقب احتمال وقوع چنین طوفان هایی در آینده کاسته خواهد شد و شاید با یک برنامه کوتا مدت بتوان احتمال وقوع چنین اتفاقاتی را به صفر کاهش داد و آن را طوفان گردو خاک نامید اما اگر قطر غالب این ذرات ۱۰ میکرون و کمتر باشد و منشاء آن داخلی و یا حتی خارج از استان باشد قطعا در آینده نیز شاهد اتفاقات اینچنینی خواهیم بود و این نتیجه مدیریت فله ای و بدون احترام به نظرات کارشناسی و علم روز در توسعه کشاورزی و صنعت در استان خواهد بود و درس عبرتی برای آیندگان .
سناریوهای بعدی که احتمال آن کمتر است و می تواند فرضیه هایی که منشاء این گردو غبار را از خارج از استان تقویت کند قطعا پدیده های پرهزینه تر و فاجعه بار تری را برای مردم استان به دنبال خواهد داشت که این امر نیز نتیجه مدیریت نادرست در سطح کلان و ملی است.
اما نکته اصلی و مهم این است که با توجه به توان فنی و کارشناسی ادارات متولی، مسوولان آن چگونه ممکن است در ساعات ابتدایی این طوفان و بدون کسب حداقل اطلاعات میدانی از این پدیده، اقدام به اظهار نظر در مورد آن کنند و آن در حد یک اتفاق طبیعی تقلیل می دهند؟
مسعود لاهوت، کارشناس محیط زیست